Skip to main content

SELANGKAH MERUBAH DUNIA! - DAY 4 - 29 DISEMBER 2011

"DARE TO CHANGE", tajuk slot pertama kami oleh DR Adnan. "SELANGKAH MERUBAH DUNIA", tema MHI kami. Mudah diucapkan ttp tidak senang utk dilakukan. Dlm slot ini, kami diminta utk mnulis kekuatan dan kelemahan diri serta halangan-halangan dlm diri yg mhalang kami dr brubah dr baik kpd yg lebih baik. Kami juga diminta utk mnulis sepucuk surat cinta kpd ibu bapa kami.hehe.. Isinya bkisar ttg perubahan-perubahan yg ingin kami kecapi spnjg kami di MHI. Surat itu dgambarkn sbgi simbol satu JANJI kami kpd setiap ibu bapa kami. Hehehe.. Doakn kami ye ibu ayh, ummi abah...


"BEST" "SERONOK" - itulah antara komen yg boleh kami berikn utk aktiviti ptg kami pd hari ini.. Aktiviti kami ialah Larian Berhalangan atau in English, "Obstacle Course" (kot la..hehehe). Para Fasi tlh mnyediakn LAPAN halangan yg stiap satu nye terdapat ibrah dsebalik halangan itu.

SPIDER WEB
-3ahli kump msti diangkat melepasi 'spiderweb'.

TEMBOK
-setiap ahli msti mmanjat melepasi tembok.

BATU KERIKIL
-kami mseti berjalan dgn sebelah kaki tanpa mmakai kasut di atas hamparan batu kerikil.

ASKAR MHI
-kami mesti meniarap melalui jalan yg berlumpur.

TANGAN KAKI
-seorang ahli menapak mgunakan tgn manakala kakinya di pegang oleh seorang lg dan berjalan serentak  memasuki lopak air.

TAYAR
-kami perlu berjalan melalui tayar-tayar yg disediakan.

BERAT BERSAMA
-kami perlu mengangkat ahli kami yg paling berat menuju ke halangan yg seterusnya.

PYRAMID
-kami dikehendaki membina piramid manusia dr kalangan ahli kump kami sendiri.

BOTOL SUNGAI
-kami diminta memenuhkan botol dgn air sungai mgunakan apa shj yg kami ada selain mulut.


Malangnya, ada di antara kami yg mengalami kecederaan dan telah dikejarkn ke hospital berdekatan. Tp Alhamdulillah, mereka baik-baik shj dan kini ada bersama kami cuma mereka kurang lincah bergerak.


     Makan malam kami agk sedikit terlewat kerana aktiviti petang kami habis agk lewat. Oleh sebab masa yg semakin suntuk, DR Adnan terus memulakn slot malam dgn memberi arhn yg sgt jelas dan padat. " Bina satu bangunan dengan mgunakan 300 straw dan 100 paper clip yg diberikan. Siapkan dlm masa satu jam" itulah arhn yg dberikan oleh DR Adnan kpd kami. Binaan kami akan dilihat dr tiga aspek utama iaitu KETINGGIAN, KEKUKUHAN, dan SEDAP MATA MEMANDANG. Semangat kami utk menang semakin bertambah setelah DR Adnan mberitahu kami bhwa pemenang dr ikhwah dan akhawat akn menerima RM50 masing-masing.Hehehe..

Terdapat beberapa perkara penting yg kami dpt dr aktiviti-aktiviti dan slot kami pd hari ini. Antaranya :
  1. To change the world, we have to change first.
  2. Ketabahan dan semangat berpasukan - itulah yg mdorong kpd kejayaan
  3. Keep working together as we share the same faith, the same religion.
  4. Be positive, be happy, be wise.
  5. Ade yg berjaya krn ade yg gagal, ade yg lemah krn ade yg kuat.
Laporan oleh TeamSU MHI : Nura Asiah Bte Tuan Yaacob


Untuk gambar-gambar lain sila rujuk di sini : http://www.facebook.com/media/set/?set=a.328256400527285.86146.325485660804359&type=1

Comments

Popular posts from this blog

PENDAFTARAN MHI'1819 KINI DIBUKA!

Assalamu'alaikum wbt
Khas untuk lepasan SPM/STPM/STAM, kami bawakan...
MADRASATUL HAYAH IKRAM 2018-2019 (MHi'18/19)

Tarikh: 22 Disember 2018 – 19 Januari 2019 (29 Hari)

Tempat: Kem Rimba Tamu, Batang Kali, Selangor
Yuran: RM1,000 (anak ahli IKRAM) RM1,100 (bukan anak ahli IKRAM)
Pendaftaran: http://bit.ly/mhi1819

Tarikh Tutup Pendaftaran: 12 Disember 2018Anjuran: JK Belia dan Remaja Pusat dengan kerjasama IKRAMTeens
-------------
PENGENALAN
Sekitar hampir 500,000 orang pelajar sedang mengambil peperiksaan SPM termasuk STPM dan STAM saban tahun. Sebahagian daripada mereka akan mengikuti PLKN dan bekerja selepas menamatkan peperiksaan tersebut. Ada di kalangan mereka yang akan banyak meluangkan masa di rumah sahaja tanpa sebarang aktiviti yang boleh mendatangkan manfaat yang besar kepada diri mereka sementara menunggu ditawarkan peluang menyambung pelajaran mereka ke kolej-kolej persediaan, universiti atau yang setaraf dengannya. 
Sepanjang tempoh transisi ini, mereka sewajarnya dipersia…

Apa itu Usrah?/ STREET DAKWAH/ Forum Mahasiswa -Day 21 MHI 13

Slot 1 : Apa itu usrah?  Oleh: Hafiz Bai [9.00-11.55]
Kami didedahkan tentang definisi usrah yang sebenar Abang Bai menerangkan tentang sejarah usrah, siapa yang mengasaskan, bilakah bermula dan rukun usrah iaitu 3T (Taaruf, Tafahum, Takaful) Kami akan dibahagikan dalam usrah mengikut negeri/daerah
*"Tuceen, bangonlah, kita nk p street dakwah ne :(*

*goodie2 bag2x~~*Slot 2: STREET DAKWAH. The Curve, Damansara [12.00-5.00]
Street Dakwah bertujuan menerangkan dan membetulkan fahaman non-muslim tentang Islam yang telah banyak menyimpang yg mncul dari orang2 Islam yang tidak mempraktikkan Islam sebenar itu sendiri. Setiap peserta diberikan minimum 2 goodie bag yang berisi pamphlet tentang Islam, majalah ilmiah dan sebungkus biskut tiger juga beberapa barang temubual.
Hasil daripada outing ini, Dapat pengalaman responden non-muslim yang menolak Islam dengan keras dan ada juga responden yang mengatakan ; “ I like the religion but I do not like some Muslim who use Islam to justify their…

MHI TAKEOVER SELATAN

Tarikh: 30 December 2018

Pada hari Ahad bersamaan 30 december 2018. Para perserta MHI 1819 telah memulakan perjalanan ke melaka seawal 7 pagi.

Jaulah peserta MHI 1819 ke Melaka telah di bimbing oleh Kak Intan & Abang Umar yang merupakan team Dr,Hafizi

Jaulah kami di mulakan di Kota A Famosa yang juga berhampiran dengan Istana Melaka. Kemudian diteruskan lagi ke Bukit St.Paul.

Selepas beberapa minit berjalan jalan di sekitar bukit St.Paul , kami meneruskan perjalanan ke Makam Syamsudin Al-Sumatrani di Kampung Ketek.

Pada pukul 4.30 petang kami meneruskan perjalanan ke lokasi terakhir kami di Melaka iaitu di Bukit St.John yang juga dikenali sebagai Bukit Senjuang

Kami juga tidak melepaskan peluang untuk melawat ke Masjid Selat Melaka & menikmati pemandangan yang indah  sambil menunggu waktu Maghrib di sana.


Peserta MHI 1819 di Bukit St. John bersama Kak Intan & Abang Umar