Skip to main content

SELANGKAH MERUBAH DUNIA! - DAY 5 - 30 DISEMBER 2011

 Laporan kali ini kami pecahkan kpd dua bahagian. Bahagian pertama ialah laporan dr peserta lelaki, dan bahagian kedua pula ialah laporan dr peserta perempuan.

BAHAGIAN SATU - IKHWAH

PAGI
    4 hari sudah berlalu. Terdapat sedikit kelainan pd aktiviti pagi kami hari ini. Pagi ini kami bermain permainan "Telur Menjadi Manusia" yg di 'conduct' oleh Abg Iqbal slps kawad kaki. Alhamdulillah, pertama kali dapat bermain bola di pagi hari.

    Selepas kendiri, kami sekali lagi bersama Dr Adnan dlm slot "MOTIVASI". Dlm slot ini, kami diterangkan ttg definisi 'MOTIVASI', syarat-syarat meletakkan matlamat dan beberapa cara utk mdapat matlamat. Tukar lifestyle, set matlamat, ketabahan... ialah 3 langkah utk mjadi manusia hebat. seperti yg disarankan oleh Bill Gates).


TENGAHARI
    Jam 1250, kami btolak utk solat Jumaat di Masjid Bandar Baru Batang Kali. Sekali lg hari ini kami bersama Dr Adnan dlm slot "UJIAN PERSONALITI". Dalam slot ini, peserta diberi detail utk mngetahui personaliti masing-masing, kemudian kami diminta utk berkongsi sesama ahli kump supaya dpt mngerti budi pkerti masing-masing.

Seharian penat mnumpu phatian dlm pngisian, kami dibenarkn mlakukan aktiviti bebas selepas Asar. Peluang ini dgunakn spenuhnya oleh pserta MHI utk mrayau dlm kampung, main futsal, basuh baju dan ke kolam air panas bersama Dr Adnan.

MALAM
    Selepas selesai solat Maghrib dan aktiviti harian kami iaitu al-Ma'thurat kami semua disegarkn dgn tazkirah yg mantap dr salah seorang pserta MHI yg btajuk 'Umar al-Khattab' R.A ketika mbuka Kota al-Quds.

    Selesai saja menunaikan fardhu Isya', kami belajar tafsir al-Quran iaitu Surah as-Syams dr Dr Adnan . Surah as-Syams mengajar kami tentang Allah mbentuk hati manusia dan tentang kisah kaum Nabi Salleh iaitu kaum Tsamud.

BY : We Loh + Aiman

BAHAGIAN DUA - AKHAWAT

Al-kisah di sebelah akhawat pula~

    Hmm.. Selesai game 'Daripada Telur Menjadi Manusia' yg penuh dgn suasana GAMAT tuu, kami pun meneruskn aktiviti dgn bermain 'Bola Beracun'. macam mana cara bermainnya? macamtulah!~ =)
. Alhamdulillah, selesai sesi riadhah kami utk 'pagi yg indah ini'. Semua peserta kelihatannya sgt menikmati aktiviti pagi ini.

* * * * *

    Alhamdulillah, selesai solat Maghrib dan ma'thurat, tazkirah maghrib pula dengan jayanya telah disampaikn oleh saudari Amirah Bte Khairul Anwar, wakil AMIGOS VIVA~ Saudari Amirah telah menyampaikn sebuah cerita mengenai kisah Salman al-Farisi dlm perjalanannya mcari kebenaran. Sekian.

Kesimpulan :
   Dari hari ke hari, sulaman ukhuwwah nampaknya semakin terserlah dalam kalangan kami dan terasa berat hati kami untuk menanti saat meninggalkn program MHI ini.

BY : Humaira' Bte Ahmad Khalid

Comments

Popular posts from this blog

PENDAFTARAN MHI'1819 KINI DIBUKA!

Assalamu'alaikum wbt
Khas untuk lepasan SPM/STPM/STAM, kami bawakan...
MADRASATUL HAYAH IKRAM 2018-2019 (MHi'18/19)

Tarikh: 22 Disember 2018 – 19 Januari 2019 (29 Hari)

Tempat: Kem Rimba Tamu, Batang Kali, Selangor
Yuran: RM1,000 (anak ahli IKRAM) RM1,100 (bukan anak ahli IKRAM)
Pendaftaran: http://bit.ly/mhi1819

Tarikh Tutup Pendaftaran: 12 Disember 2018Anjuran: JK Belia dan Remaja Pusat dengan kerjasama IKRAMTeens
-------------
PENGENALAN
Sekitar hampir 500,000 orang pelajar sedang mengambil peperiksaan SPM termasuk STPM dan STAM saban tahun. Sebahagian daripada mereka akan mengikuti PLKN dan bekerja selepas menamatkan peperiksaan tersebut. Ada di kalangan mereka yang akan banyak meluangkan masa di rumah sahaja tanpa sebarang aktiviti yang boleh mendatangkan manfaat yang besar kepada diri mereka sementara menunggu ditawarkan peluang menyambung pelajaran mereka ke kolej-kolej persediaan, universiti atau yang setaraf dengannya. 
Sepanjang tempoh transisi ini, mereka sewajarnya dipersia…

Apa itu Usrah?/ STREET DAKWAH/ Forum Mahasiswa -Day 21 MHI 13

Slot 1 : Apa itu usrah?  Oleh: Hafiz Bai [9.00-11.55]
Kami didedahkan tentang definisi usrah yang sebenar Abang Bai menerangkan tentang sejarah usrah, siapa yang mengasaskan, bilakah bermula dan rukun usrah iaitu 3T (Taaruf, Tafahum, Takaful) Kami akan dibahagikan dalam usrah mengikut negeri/daerah
*"Tuceen, bangonlah, kita nk p street dakwah ne :(*

*goodie2 bag2x~~*Slot 2: STREET DAKWAH. The Curve, Damansara [12.00-5.00]
Street Dakwah bertujuan menerangkan dan membetulkan fahaman non-muslim tentang Islam yang telah banyak menyimpang yg mncul dari orang2 Islam yang tidak mempraktikkan Islam sebenar itu sendiri. Setiap peserta diberikan minimum 2 goodie bag yang berisi pamphlet tentang Islam, majalah ilmiah dan sebungkus biskut tiger juga beberapa barang temubual.
Hasil daripada outing ini, Dapat pengalaman responden non-muslim yang menolak Islam dengan keras dan ada juga responden yang mengatakan ; “ I like the religion but I do not like some Muslim who use Islam to justify their…

MHI TAKEOVER SELATAN

Tarikh: 30 December 2018

Pada hari Ahad bersamaan 30 december 2018. Para perserta MHI 1819 telah memulakan perjalanan ke melaka seawal 7 pagi.

Jaulah peserta MHI 1819 ke Melaka telah di bimbing oleh Kak Intan & Abang Umar yang merupakan team Dr,Hafizi

Jaulah kami di mulakan di Kota A Famosa yang juga berhampiran dengan Istana Melaka. Kemudian diteruskan lagi ke Bukit St.Paul.

Selepas beberapa minit berjalan jalan di sekitar bukit St.Paul , kami meneruskan perjalanan ke Makam Syamsudin Al-Sumatrani di Kampung Ketek.

Pada pukul 4.30 petang kami meneruskan perjalanan ke lokasi terakhir kami di Melaka iaitu di Bukit St.John yang juga dikenali sebagai Bukit Senjuang

Kami juga tidak melepaskan peluang untuk melawat ke Masjid Selat Melaka & menikmati pemandangan yang indah  sambil menunggu waktu Maghrib di sana.


Peserta MHI 1819 di Bukit St. John bersama Kak Intan & Abang Umar